Werk samen met Knooppunt aan jouw herstel na COVID-19
Lees de blog van Denise, ergotherapeut bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid
Over het COVID-19 virus is nog veel onbekend. Zo is nog niet helemaal duidelijk waarom de een op de IC terecht komt na COVID-19 en de ander thuis kan uitzieken met relatief milde klachten. Wat wel duidelijk is, is dat het herstellen na COVID-19 voor veel mensen een grillig verloop kent, met langdurige klachten als gevolg.
De meest bekende klachten na COVID-19 zijn aanhoudende vermoeidheid, kortademigheid en/of ademhalingsklachten en verlies van conditie en spierkracht. Dit zijn allemaal fysieke klachten, maar wist je dat mentale klachten zoals verminderde aandacht en concentratie, moeite met dingen onthouden, moeite met het voeren van gesprekken, minder energie en mentale vermoeidheid of hersenmoeheid net zo vaak voorkomen?
Veel mensen kunnen ook een combinatie van fysieke en mentale klachten ervaren. Om optimaal aan jouw herstel te werken zijn daarvoor vaak meerdere disciplines nodig. Het COVID-19 team van Knooppunt bestaat uit (long)fysiotherapeuten, ergotherapeuten, een diëtist, een slaapoefentherapeut/oefentherapeut Cesar en een logopedist, en dat allemaal onder 1 dak bij Knooppunt! Tijdens de intake worden jouw klachten uitgebreid in kaart gebracht en wordt er samen bepaald met welke disciplines jij aan je herstel gaat werken. Alle behandelaars van het COVID-19 team hebben onderling goed overleg, zodat iedereen op elkaar is ingespeeld. Er zijn multidisciplinaire overleggen (MDO) en er is contact met de huisarts of specialist waar nodig.
Inmiddels hebben we al een hoop mensen kunnen ondersteunen en begeleiden in hun herstel na COVID-19. Lees hieronder het verhaal van een ex-corona patiënt.
In april 2020 kreeg ik voor het eerst te maken met het coronavirus. Wat begon als een verkoudheid, eindigde in een flinke griep met onder andere koorts, benauwdheid en vermoeidheidsklachten. Na een ritje door de teststraat bleek dat óók ik besmet ben geraakt met het COVID-19 virus. Na een week ziek thuis te zijn geweest, ging het langzamerhand wat beter. Ik dacht dat ik weer snel aan het werk kon, en mijn dagelijks leven weer op kon pakken. De verkoudheidsklachten en koorts waren immers weg. Echter hielden de vermoeidheidsklachten en het benauwde gevoel nog aan. Even rustig aan doen, dacht ik zelf nog. Langzamerhand probeerde ik mijn dagelijkse activiteiten weer op te pakken en ook ging ik weer aan het werk. Dit ging helaas niet zoals gehoopt. De vermoeidheids– en benauwdheidsklachten bleven aanwezig. Ik merkte dat mijn conditie niet meer was zoals het geweest was. Op het werk kon ik me niet meer goed concentreren en na een paar uurtjes werken was ik al doodmoe. Ook merkte ik dat ik vaker dingen vergat. Dit waren vaak de meest simpele dingen, zoals die keer dat ik naar de kelder liep en vervolgens niet meer wist wat ik ging halen. Dit gebeurde me zelfs tot 3 keer toe. Ook merkte ik dat het voeren van gesprekken mij zoveel energie kostte, dat ik niet meer met plezier met mijn vriendin belde. Verder merkte ik dat ik ook erg prikkelbaar was. Na een gesprek bij de huisarts heb ik een afspraak bij Knooppunt gemaakt. Ik vond het vooral erg fijn dat hier alle specialisten onder één dak zitten, waardoor ik zeker wist dat ik de juiste zorg zou krijgen. Middels een prettig gesprek met de fysiotherapeut, hebben we mijn klachten en mijn doelen inzichtelijk gemaakt. Zij wist meteen welke disciplines in welke klachten gespecialiseerd zijn en ze kon me goed uitleggen hoe de samenwerking met de verschillende disciplines in elkaar zat. Vervolgens hielp ze me met het maken van beslissingen. Uiteindelijk ben ik gestart met fysiotherapie, ergotherapie en bij de diëtiste. Met mijn fysiotherapeut ben ik vooral bezig geweest met de opbouw van conditie en spierkracht. Ook heeft ze mij fijne ademhalingsoefeningen gegeven die ik meteen kon toepassen in de praktijk. De diëtiste is een goede aanvulling op de fysiotherapie. Door optimale voeding heb ik meer energie gekregen en dat draagt ook weer bij aan het herstel. Bij de ergotherapie ben ik met name bezig geweest met de balans vinden in mijn vermoeidheid. Door het aanleren van strategieën kan ik nu mijn dagelijkse activiteiten beter verdelen over de dag. Ik ben nu minder vermoeid waardoor ik ook beter in mijn vel zit. Mijn ergotherapeut had ook aandacht voor mijn andere klachten, zoals dingen vergeten en prikkelbaar zijn. Ik weet nu veel beter waardoor dit komt en het lukt me ook veel beter om er mee om te gaan. Ik had nooit gedacht dat het herstel zo lang zou duren, maar ik ben erg blij met de begeleiding van de specialisten van knooppunt!