slaapoefentherapie venray baarlo venlo

Wereld slaapdag

Wereld Slaapdag op 13 maart 2020, een mooie aanleiding om eens lekker uit te slapen of is dat tòch niet zo’n goed idee ??

Hoe fijn uitslapen ook is, je kunt het beter niet doen. Je slaappatroon stelt zich liefst in op een vast slaapritme. De kwaliteit van je slaap is dan het beste en je biologische klok weet wanneer het slaaptijd en wakker-word-tijd is.

Gezond = Rust – Ritme – Regelmaat

Wanneer je een vast slaapritme hanteert ben je slaperiger in de avond en fitter in de ochtend!

Uitslapen: je bioritme snapt er niets van. De kwaliteit van je slaap tijdens het uitslapen is waardeloos en je schuift ook je ontbijt en lunchritme door. Maaltijden zijn “Zeitgebers” : ankerpunten voor je bioritme, waardoor je interne klok weet hoe laat het is.  Door je verschoven ritme zal je bioritme op de late avond moeite hebben om in het vaste slaapritme te blijven. De dag is immers pas zo kort aan de gang en toch is het al donker? Dit kan inslaapproblemen opleveren of je slaap verbrokkelen (je wordt vaak wakker ‘s nachts). Je hebt door het uitslapen en je korte dag nog onvoldoende slaapdruk opgebouwd om de slaap te vatten.

Laat gaan slapen en het uitslapen zorgt voor het steeds erger verschuiven van je biologische klok. Wanneer je dan naar school of werk moet in de ochtend kun je je bed niet uit. Niet zelden maakt je biologische klok in dit verschoven ritme, of bij een inhaalslaap, juist nog een diepe slaapcyclus aan het einde van de “nacht”, (dus eigenlijk in de late ochtend). Vaak leidt dit tot niet fit opstaan in de ochtend (katergevoel, hoofdpijn) en moeite om aan de dag te beginnen.

Snoozen is ook uitslapen.

Het beste is om direct rustig je bed uit te stappen als de wekker gaat. Hooguit 1 keer 8 a 10 minuten blijven liggen om tot je door te laten dringen dat het toch ècht opsta tijd is . . . je rekt je in deze 8 minuten uit en beweegt wat, dat kan nog net. Alle keren dat je daarna nog blijft snoozen voegen niets toe, je gooit alleen maar je bioritme door de war. Beter is het om je kwalitatief goede slaap tot aan je uiterste opsta tijd ongestoord door te laten duren en daarna met de wekker direct op te staan.

Wanneer je uitslaapt leef je eigenlijk een beetje acyclisch met je buren en de andere mensen om je heen. Dit zorgt ervoor dat er op jouw uitslaapochtend veel geluiden zijn van de wakkere mens…oftewel je ochtendslaap (dit is met name REM-slaap, zorgt voor mentaal herstel) is sterk verstoord.

Aan het begin van de nacht maak je vooral diepe slaap, dit zorgt voor lichamelijk herstel. De uren diepe slaap zijn het beste wanneer ze plaatsvinden binnen je natuurlijke bioritme. Als je je diepe slaap relatief laat in de nacht maakt is de kwaliteit ervan minder en opgeteld heb je dus twee nadelen: én slechte diepe slaap én slechte REM-slaap. Niet zo vreemd dat je minder kan presteren en slechter kunt concentreren de komende dag.

Wereld Slaapdag: Neem je nachtrust serieus!

Bron: www.slaapoefentherapie.nl

Wil je een afspraak maken voor slaapoefentherapie bij Knooppunt?