Waar zou je prioriteit moeten liggen om je gezondheid te verbeteren?

Lees de blog van Tom, fysiotherapeut en manueel therapeut bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid.

Tegenwoordig worden we gebombardeerd met allerlei tegenstrijdige adviezen en moeilijke informatie als het gaat om onze gezondheid. Het eten van roodvlees is schadelijk, zitten is het nieuwe roken, rennen is slecht voor je knieën en ga zo maar door. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee waar nou de prioriteit zou moeten liggen als het gaat om onze gezondheid.  

Als we gaan kijken wat de wetenschap zegt waar we de meeste focus op moeten leggen komt er nooit een magische oplossing of een gouden tip naar voren. Het gaat altijd om de volgende pijlers: 

  • Zorg voor voldoende fysieke activiteit zoals geadviseerd in de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. 
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht en lichaamscompositie. 
  • Zorg voor voldoende uren en een kwalitatief goede nachtrust. 

Zorg voor voldoende fysieke activiteit
Inactiviteit speelt een grote rol in onze Westerse gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en diabetes. Helaas haalt op dit moment maar een 44% van de volwassenen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en de verdenking is dat dit percentage in werkelijkheid nog veel lager ligt. 
Deze beweegrichtlijn geeft aan dat volwassenen en ouderen voldoende bewegen wanneer zij 150 minuten per week matig intensief bewegen en twee keer per week aan spier- botversterkende oefeningen doen. Matig intensief bewegen telt mee als je hartslag en je ademhaling iets omhoog gaan, maar praten mogelijk blijft. 

Uit onderzoeken blijkt dat de mensen die voldoen aan deze richtlijn een beduidend betere gezondheid hebben en minder kans hebben op obesitas, een hoge bloeddruk en diabetes. Daarnaast is bewegen en sporten essentieel om spierkracht te behouden en dit wordt naar mate we ouder worden steeds belangrijker. Als ouderen te weinig spiermassa hebben neemt hun kwetsbaarheid toe en is de kans op vallen en fracturen vele malen hoger. 

Er zijn veel individuele factoren die ervoor kunnen zorgen dat het moeilijk is om de beweegrichtlijn te halen. Lukt het jou door bijvoorbeeld pijnklachten of een aandoening niet om voldoende in beweging te komen? Kom dan eens langs en bespreek dit met een van onze fysiotherapeuten. Het is mijn missie als fysiotherapeut om jou weer in beweging te krijgen! 
 

Zorg voor een gezond lichaamsgewicht en lichaamscompositie 
Overgewicht en obesitas hebben flinke negatieve effecten op onze gezondheid. Wereldwijd is het percentage mensen met obesitas sinds 1975 verdrievoudigd en in Amerika schatten ze dat rond 2030 bijna 1 op de 2 volwassenen obesitas heeft. Je kunt zelf berekenen of je een gezond lichaamsgewicht hebt door middel van je BMI(https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter.aspx
 

BMI  Betekent 
18.5 en 24.9  Gezond gewicht 
25 tot 30  Overgewicht 
Hoger dan 30  Ernstig overgewicht (obesitas)  

Je BMI is niet de enige maat die iets zegt over je gezondheid. Ook is het belangrijk om te weten waar je lichaamsvet zit en dit kan je meten met je middelomtrek. Vet in en rondom de buik is namelijk niet goed voor je gezondheid en verhoogt net als een te hoog BMI de kans op o.a. hart- en vaatziekten. Je meet je middelomtrek tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ongeveer ter hoogte van de navel.  
 

Vrouwen  Mannen  Betekent 
68 tot 80 cm  79 tot 94 cm  Gezond gewicht 
80 tot 88 cm  94 tot 102 cm  Overgewicht 
Meer dan 88 cm  Meer dan 102 cm  Ernstig overgewicht (obesitas) 

Als je merkt dat je met je BMI of middelomtrek in de overgewicht of obesitas groep valt dan is het tijd om actie te ondernemen. De volgende stap zou zijn om te bepalen of je voedingspatroon adequaat is. Hier zijn natuurlijk al duizend boeken over geschreven met diverse methodes maar het belangrijkste is dat het voor jou helpt.   

Zorg voor voldoende uren en een kwalitatief goede nachtrust  
Slaap is belangrijk voor ons op verschillende vlakken. Het zorgt voor een betere mentale gezondheid, het optimaliseert ons herstel na training, zorgt voor een gezond metabolisme en de lijst gaat zo maar door. Krijg jij voldoende slaap en word je uitgerust wakken? Het lijkt helaas bijna de norm dat we slecht en te weinig slapen. Tips voor een gezonde nachtrust vind je in de blog van Jolanda, onze slaapcoach (https://www.knooppunt-centrum.nl/slapen-in-tijden-van-coronavirus-covid-19/). 
 

Voldoende beweging, een gezond lichaamsgewicht en een goede nachtrust. Het klinkt zo simpel en toch is het voor vele een lastige opgave. Ervaar je problemen om deze doelen te behalen? Maak dan eens een GRATIS kennismakingsafspraak met een van onze leefstijlcoaches. Het zal je verbazen wat een individueel plan voor je kan betekenen en wat het je kan opleveren  

 Plan een GRATIS kennismakingsgesprek.