Leefstijlconsult Sianne

Sianne van Team Knooppunt Running For  Life heeft bij ons een LEVIT consult gedaan. Hieronder haar verhaal..

Als loper van ons Roparunteam Knooppunt Running for Life zal ik in het Pinksterweekend ruim 65 kilometer hardlopend afleggen; wat neerkomt op drie dagen achter elkaar een halve marathon. Een fysieke en mentale uitdaging en hiervoor is het uiteraard belangrijk om fit aan de start te staan. Maar wat betekent fitheid nu eigenlijk? Waarin kan ik mezelf verbeteren? Ik hoop middels een LEVIT consult bij Knooppunt hier een antwoord op te krijgen.

Voorafgaand aan het consult werd mij gevraagd online een tweetal vragen in te vullen – over leefstijlfactoren, onder andere beweging (‘move’), voeding (‘eat’) en een over geestelijke gezondheid (‘mind’). Ook kreeg ik inloggegevens zodat ik altijd online mijn vorderingen en resultaten kan inzien. Handig om mijn vorderingen bij te houden en me bewust te laten zijn – en blijven – van mijn valkuilen!

Het consult begon met het bespreken van de uitslagen van de vragenlijsten. Hierna volgde enkele metingen; gewicht, middelomtrek, vetpercentage, suiker- en cholesterolwaarden en lenigheid- en krachtstesten. Als laatste het meest gevreesde deel: de conditietest. Ramon moedigde mij aan om maximaal te gaan. Het eerste gedeelte van de test ging vrij gemakkelijk; appeltje, eitje dacht ik. Lage hartslag en mijn benen voelden goed. Naarmate de test vorderde nam mijn hartslag snel toe en de benen werden zwaar. Uiteindelijk lukte het niet meer de trappers rond te krijgen en moest ik zwetend en hijgend de strijd staken.

Net als ik benieuwd naar mijn resultaten? Ik vond het een geslaagd consult. Ook al had ik wel verwacht dat mijn conditie goed zou zijn, werd dit met objectieve waarden bevestigd. Op een relatief laag gewicht na, zijn al mijn meetwaarden goed en mijn conditie uitstekend. Vanwege mijn werk als arts vond ik het een leuke toevoeging om inzicht te krijgen in mijn eigen meetwaarden. Een fijne bevestiging en geruststelling dat spieren, hart en longen gezond zijn en mijn risico op het ontwikkelen van suikerziekte, hart- en vaatziekten laag is!

Verbeterpunten liggen voor mij op het punt van geestelijke gezondheid. Mijn werk als arts ervaar ik regelmatig als stressvol en veeleisend waardoor ik het moeilijk vind om te ontspannen. Hierdoor loop ik een groter risico op overtraining en blessures. De vragenlijst hierover was dan ook confronterend. Tijd voor verandering – en rust! De App heeft hierover een aantal interessante tips gegeven, die ik zeker ter harte ga nemen en ga proberen.

Ook mijn kracht en lenigheid laat te wensen over. Aangezien deze factoren ook belangrijk zijn binnen het hardlopen heeft Ramon me op dit vlak enkele verbeter tips gegeven.

Kortom: een professioneel, volledig consult. Het geeft inzicht in gezondheid in brede zin (mind, move, eat) en helpt om doelen te stellen. Ook voor gezonde personen/ sporters een aanrader: het geeft een goede, objectieve bevestiging over gezondheid, conditie en laat zien op welke vlakken jij NOG beter kunt worden. Ik ben ervan overtuigd dat het consult mij helpt om straks nog fitter aan de start van de Roparun te staan.

Hartelijke groet,

Sianne Bosch

sianne bosch team knooppunt running for life venlo