Revalidatie na een knieprothese

Lees de blog van Tom, fysiotherapeut en manueel therapeut bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid.

knierevalidatie venray baarlo venloEen knieprothese, oftewel een nieuwe knie. Voor sommige voelt het als een laatste redmiddel met voor vele gelukkig een positieve uitkomst. Een operatie die in Nederland jaarlijks 18.000 keer uitgevoerd wordtEen routine ingreep? Toch is het plaatsen van een nieuwe knie niet zomaar iets en ook de revalidatie vergt vakmanschap.

Pre-operatieve overwegingen 
De keuze voor een operatie is niet altijd makkelijk. Sommige willen het zo lang mogelijk uitstellen, andere worden nog te jong geacht en kunnen eigenlijk niet wachten. Al voor je op het punt komt om hier een keuze over te moeten maken is het belangrijk je te realiseren dat er ook zonder operatie enorm goede resultaten geboekt worden bij knieklachten zoals knieslijtage. Het is dus altijd aan te raden om eerst een fysiotherapeutisch traject te doorlopen. Hierin zal de fysiotherapeut naar aanleiding van jouw persoonlijke verhaal een adequaat behandelplan opstellen.
Dit plan kan bestaan uit:

  • Educatie, zodat je weet wat invloed heeft op je knieklacht.
  • Training om je spieren rondom de knie sterker te maken.
  • Advies gericht op gewichtsreductie (een afname van 10% van je lichaamsgewicht kan namelijk al tot 40% reductie in klachten geven)
  • EMTT, dit is een hoogfrequent magneetveld therapie die pijn en het ontstekingsproces beïnvloedt.

Uiteindelijk kan het zijn dat je ondanks je fysiotherapeutische traject toch in aanmerking komt voor een nieuwe knie. Je specialist zal je hier dan ook gericht in adviseren. Dit wil niet zeggen dat de therapie er dan voor je opzit. Iemand die voor de operatie al bezig is met krachttraining zal de revalidatie sneller doorlopen. “Better in, better out” noemen we dat!  

Post-operatieve fase 
Het zal je verbazen hoe snel een nieuwe knie weer belast mag worden. Je revalidatie start dan ook al in het ziekenhuis met staan, lopen en vaak al traplopen. De specialist en de fysiotherapeut in het ziekenhuis bepalen wanneer je naar huis mag. Dan start de revalidatie voor ons met als eerste doelstellingen het verbeteren van de bewegelijkheid en het geleidelijk opbouwen van de belasting. 

Het lichaam heeft een zelf herstellend vermogen maar hier is natuurlijk tijd voor nodig. Na de operatie maak je in de eerste 6 weken tot 3 maanden het grootste gedeelte van je herstel door. Hoelang bepaalde fases van herstel duren is per persoon verschillend en je fysiotherapeut zal je hierin begeleiden zodat je mooi op schema blijft. Er zal in ieder geval al direct gestart worden met een oefenprogramma. In de eerste periode is het mogelijk dat de fysiotherapeut bij je aan huis langs komt en later in de revalidatie zal je op de praktijk in de oefenzaal aan de slag gaan. 

Revalidatie 
Als de bewegelijkheid van de knie weer toeneemt en je dagelijkse activiteiten weer opgepakt zijn dan gaat de focus van de revalidatie zich richten op de opbouw van spierkracht en het verbeteren van de conditie. Deze nemen namelijk flink af na een operatie dus niet alleen de knie heeft training nodig, maar ook de rest van je lichaam. 

Maar wanneer is de revalidatie dan voltooid?  
Dit hangt in eerste instantie af van hoe snel de knie hersteld maar natuurlijk ook wat je eigen doelstellingen zijn. Een afstand wandelen of fietsen zal na die 3 maanden haalbaar zijn maar er zijn ook mensen die weer intensief willen bewegen met een knieprothese zoals bijvoorbeeld tennis of skiën. Wat je doel ook is je fysiotherapeut zal je hierin begeleiden zodat je zo sterk mogelijk uit de revalidatie komt! 
 

Bronnen:
1. Kerkhoffs GM, Servien E, Dunn W, Dahm D, Bramer JA, Haverkamp D. The influence of obesity on the complication rate and outcome of total knee arthroplasty: a meta-analysis and systematic literature review. J Bone Joint Surg Am. 2012
2. FrankelL, Sanmartin C, Conner-Spady B, et al. Osteoarthritis patients’ perceptions of ‘appropriateness’ for total joint replacement surgery. Osteoarthritis Cartilage.