Parkinsontherapie

Lees de blog van Chantal, fysiotherapeut en geriatriefysiotherapeute i.o. met specialisaties als Parkinson, MS en valpreventie

Als ik vertel dat ik Parkinsonfysiotherapeute ben, hoor ik vaak “oh dus jij werkt met trillende mensen” maar Parkinson is veel meer dan dat. Sterker nog 1 op de 3 mensen met de ziekte van Parkinson hebben helemaal geen tremor.

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening met verschillende motorische en niet-motorische symptomen. De motorische symptomen zijn wat wij veelal kunnen zien, zoals vermindering van lopen, gebogen houding en stijfheid in bewegen. Niet-motorische symptomen zien wij vaak niet maar kunnen net zo vervelend aanwezig zijn zoals het voelen van trillingen in het lichaam of pijnklachten door het hele lichaam.

Freezing van het lopen 
Veelvoorkomend bij Parkinson is het verslechteren van het lopen, waarbij veel mensen last kunnen hebben van freezing of festinatie. Freezing is eigenlijk het blokkeren van het lopen. Mogelijk dat de voeten vastgeplakt staan aan de vloer of het maken van hele kleine pasjes waarbij de voeten niet goed opgetild worden. Mogelijkheden om deze blokkade te doorbreken zijn het geven van cues. Een cue is een tip of strategie om het lopen weer te kunnen verbeteren. Het heeft voor al te maken met het bewust bezig zijn met het verzetten van de passen.

Wat kan fysiotherapie bijdragen bij de ziekte van Parkinson? 
De focus in de fysiotherapie ligt aan waar behoefte aan is. Binnen de fysiotherapie wordt gewerkt met hulpvragen en doelstellingen. Bij de ene cliënt is dit gericht op het lopen en bij de andere heeft het met (bed)transfers te maken. Bij iedere cliënt wordt een gehele analyse gemaakt op het gebied van het bewegen zoals lopen, balans, houding ect.
Aan de hand van de analyse wordt een behandelplan opgesteld, deze zal aansluiten aan de hulpvraag en gericht zijn op de doelstellingen. Belangrijk blijft het bewegen, daardoor zal er ook een deel voorlichting en advies ingericht zijn voor zelfmanagement en bewegen.  

Ben je benieuwd of Parkinsontherapie iets voor jou of jouw naaste kan betekenen? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak.

parkinsontherapie baarlo venray venlo
parkinsontherapie venray baarlo venlo