Manueel- en shockwavetherapeut Carla: “Gelukkig kan ik mensen op afstand helpen”

Sinds de aanwezigheid van het coronavirus in Nederland geven we bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid steeds meer fysiotherapie op afstand, zodat we je kunnen blijven helpen bij pijnklachten. 

 

shockwave therapie peesontsteking

Lees hier hoe manueel- en shockwavetherapeut Carla dit heeft ervaren:

“Fysiotherapeut versus corona Wat langzaam op kwam zetten ging in een raptempo naar iets wat de wereld in zijn macht heeft. Zo ook de wereld van een fysiotherapeut.  

Wat eerst een makkelijke opgave leek met het geen handen meer schudden werd uiteindelijk lastiger met 1,5 meter afstand houden. En dat laatste ging mij in eerste instantie niet lukken. 

Maar goed, we gingen zo goed als mogelijk door, maar het werd lastiger, ook privé. Een man die thuiswerkt, kinderen die thuis kwamen te zitten van school en hun draai weer moesten vinden. Die net zoals wij hun vriendjes en vriendinnetje missen.

Hoe een klein dit virus ook is (een microscopisch klein deeltje dat bestaat uit erfelijk materiaal, verpakt in een eiwitomhulsel), de impact werd ook op mijn leven steeds merkbaarder en bracht bij mij en mijn omgeving de nodige emoties en vragen met zich mee.

Nadat we niet meer mochten behandelen tenzij er anders onherstelbare achteruitgang zou komen zijn we als ”Knooppunt” op zoek gegaan naar andere mogelijkheden waarmee we de mensen toch zouden kunnen helpen. 

Dit was voor mij een van de eerste keren dat ik echt blij was met het digitale tijdperk. Want wat bieden die telefoons, ipads en laptops nu een hoop mogelijkheden. Niet alleen privé waarbij we onze sociale contacten kunnen onderhouden maar ook als fysiotherapeut zijn er hierdoor nog veel dingen die ik wel kan doen.

Ik ben zelf manueel-, en shockwavetherapeut en ik dacht eerst: Hoe kan ik de mensen nu verder helpen zonder dat ik ze face tot face kan zien en behandelen? 

Al denkend kwam ik erachter dat het allemaal niet optimaal is maar dat ik wel wil proberen om ook mijn patiënten zo goed als mogelijk door deze tijd heen te krijgen en ze niet aan hun lot over te laten. 

Dus in plaats van met massageolie, behandelbank en shockwaveapparaat ging ik aan de slag met telefoon, ipad en laptop en gaandeweg kwam ik erachter dat ik ook zo, best wat hulp kon bieden. 

We hebben al langer een eigen app van Knooppunt en hiermee kon ik op afstand mensen toch oefeningen geven. Op het moment dat deze te moeilijk zijn en het lukt niet, dan kunnen we via beeldbellen extra uitleg geven en de oefeningen corrigeren waar nodig.

Zelfs een intake kan via beeldbellen en telefonisch prima, lichamelijk onderzoek zal niet lukken maar met de juiste informatie kom ik een heel eind waardoor er best gerichte adviezen en oefeningen gegeven kunnen worden. 

Het is dan niet zoals ik het altijd gewend was om te doen maar in plaats daarvan kan ik nu op een andere manier mijn werk vormgeven en kan ik tenminste weer doen wat ik graag doe, mensen helpen. 

En ja, zo krijg ik toch een beetje het gevoel dat ik dit microscopisch kleine deeltje te slim af ga zijn”.