Knieklachten

Knieklachten komen heel veel voor. Veelvoorkomende oorzaken zijn overbelasting door bijvoorbeeld sporten of overgewicht, ouderdom, slijtage of een ongeval. Fysiotherapie kan veel klachten verhelpen. Het is van belang dat bij kniepijn de juiste diagnose gesteld wordt, om zo de juiste behandeling te bepalen. Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij het Knienetwerk. Ze staan in de startblokken om je zo snel mogelijk van de klachten af te helpen. 

Klachten 

  • Kniepijn –en stijfheid kan zich voordoen bij staan, opstaan en (trap)lopen. 
  • Na een rustmoment is de pijn erger 
  • Er is geen sprake van een blokkerende knie 
  • Krachtverlies in je knie 

 

Oorzaken 

De bovengenoemde klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Om te beginnen kan het zijn dat je kraakbeen de afgelopen jaren kwalitatief gezien minder geworden is. Heb je vroeger veel gesport of zwaar werk verricht? Dan is de kans groot dat dit de oorzaak is van je problemen. Een knie waarbij het kraakbeen steeds slechter wordt, kan uiteindelijk artrose opleveren. 

Een andere oorzaak van bovengenoemde klachten kan te maken hebben met je meniscus. Een meniscus kan bij het ouder worden gaan rafelen of scheuren, waardoor er pijnlijke klachten kunnen ontstaan.  

Verder kan een infectie in je knie ook een oorzaak zijn. Dit komt echter niet vaak voor. De orthopeed zal hier extra onderzoek naar laten doen wanneer dit nodig blijkt. 

 

Leefstijl

Het is ontzettend belangrijk om je leefstijl te verbeteren en in beweging te blijven, ook wanneer je pijn ervaart. Een half uur wandelen per dag zal de pijn en stijfheid van je knie doen verminderen. Het klinkt misschien raar maar bewegen met pijn kan normaal gesproken geen kwaad (wel in overleg met orthopeed). Verder kan een fysiotherapeut je helpen met het trainen van spieren rondom je knie. Deze spieren zullen je knie sterker maken waardoor je ook minder klachten zult ervaren.  

Daarnaast kan afvallen een grote impact hebben op de gezondheid en goed functioneren van je knie. Zo is 1 kg afvallen al goed voor 4 kg minder druk op je knie. 

knieklachten