Krijg inzicht in je voorste kruisband revalidatie

Voorstekruisband letsel vraagt om een intensieve revalidatie. Sporters willen vaak na deze intensieve revalidatie terugkeren op hun oude niveau in de sport, maar wanneer kan dat? Hoe bepaalt jouw fysiotherapeut of jij daar klaar voor bent?
Onze fysiotherapeut Tom heeft een blog geschreven om jou inzicht te geven in (het laatste stukje van) deze revalidatie.

Een voorste kruisband blessure is een zware blessure met daaropvolgend een intensieve revalidatie. Een traject van ruim 12 maanden voor je weer op je oude niveau terugkeert. Tijdens deze periode zal je flink wat trainingssessies met je gespecialiseerde fysiotherapeut doorlopen. Het vergt discipline en geduld en niet elke fase zal je even enthousiast zijn. Maar onthoudt je therapeut heeft hetzelfde doel! 
Een kruisband revalidatie is namelijk maatwerk en zal geïndividualiseerd worden. Dit heeft te maken met de status van de knie (of er nog andere nevenschade zoals kraakbeen- of meniscusletsel is), je trainingsniveau en je persoonlijke doelen. Maar hoe weten we nu of je klaar bent om op je oude sportniveau terug te keren (return to play)?  

 

Sprongtesten
Het revalidatie traject is opgebouwd in verschillende fases. Door tijdens het traject terugkerende metingen uit te voeren wordt je progressie gemeten. Zo weten we of je op de goede weg bent.
Je zal te maken krijgen met diverse sprongtesten. Een van de testen die wij bij Knooppunt hiervoor inzetten is de vertical jump waarbij je op 1 been zo hoog mogelijk springt en stabiel landt. Het Desmotec E.board is een betrouwbare tool om dit te meten. We kijken naar het verschil in hoogte tussen je aangedane en je gezonde been. Daarnaast is ook de kwaliteit van je beweging belangrijk. Samen met de andere sprongtesten kunnen wij zo een goede uitspraak doen of je knie klaar is voor de volgende stap.  

Sprongtesten Dsemotec E.board @ Knooppunt Baarlo

Biodex krachtmeting 

Sprongtesten doorstaan? Keurig! Je kunt je wel doorstellen dat het ook interessant is om de kracht van de spieren rondom de knie te meten. Dit wordt gedurende je revalidatie meerdere keren herhaalt met onze Desmotec apparatuur. Tegen het einde van de revalidatie zetten wij ook een Biodex meting in. Hiervoor reizen we af naar het Fontys Centre of Health & Movement. De Biodex meet onder een constante snelheid de kracht van de strekking en buiging. Dit geeft ons een berg data en daarmee een duidelijk inzicht in de voortgang van de revalidatie.   

Biodex krachtmeting @ Fontys Centre of Health & Movement

Return to play 

Door de kracht- en sprongtesten te combineren kunnen we een zo betrouwbaar mogelijke uitspraak doen of sporthervatting aan de orde is. De data op zichzelf is alleen niet alles. Ben je er zelf klaar voor en vertrouw je de knie weer? Dit is een aspect van de revalidatie die ook belang is.
Bij Knooppunt word je door onze knie specialisten volledig klaargestoomd om zo veilig mogelijk weer te kunnen sporten.  

 

Ga jij de samenwerking aan? Start je knie revalidatie bij Knooppunt en maak een afspraak!