Het effect van bewegen op onze bloeddruk

Lees de blog van Tom, fysiotherapeut en manueel therapeut bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid.

Onze bloeddruk is een van de belangrijkste gezondheidsmetingen. In Nederland heeft al 1 op de 5 volwassenen een te hoge bloeddruk. Vaak wordt dit effectief behandeld met medicatie.  Maar naast deze medicamenteuze behandeling is het nastreven van een gezonde leefstijl ook een van de doelstellingen. En bij een gezonde leefstijl hoort natuurlijk: bewegen! Alleen hoe groot is het effect van bewegen nou op onze bloeddruk?

Wat is een gezonde bloeddruk?
De bloeddruk geeft de druk aan in onze bloedvaten, deze druk is nodig om bloed rond te pompen zodat al je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. Hierin hebben we twee waardes die van belang zijn. De bovendruk (systole), dit is de druk in de bloedvaten als het hart samentrekt en de onderdruk (diastole). De onderdruk is de druk in de bloedvaten als het hart ontspant tussen twee hartslagen in. Een gezonde bloeddruk zit op <120 mmHg bovendruk en <80 mmHg onderdruk. Wanneer deze waardes stijgen boven de 140/90 spreken we van een hoge bloeddruk (hypertensie). De risico’s van een hoge bloeddruk
De Hartstichting raadt ons aan om boven ons 40ste levensjaar minimaal 1x per jaar onze bloeddruk te meten. Dit is omdat een langdurige hoge bloeddruk schadelijk kan zijn voor onze bloedvaten. Het verhoogt de kans op van een hartinfarct, hartfalen, beroerte en schade aan andere organen. Hoe eerder een hoge bloeddruk wordt ontdekt, hoe beter want dan kan actie ondernomen worden.
Er zijn verschillende behandelmethodes mogelijk die vooral gericht zijn op medicamenteuze interventies en leefstijl. Als fysiotherapeut ga ik nu alleen in op het effect van training op een hoge bloeddruk. Overleg bij twijfels over jouw bloeddruk altijd eerst met je huisarts.

De effecten van training op een hoge bloeddruk
In een grote analyse hebben ze de resultaten van 391 studies (Naci H, Salcher-Konrad M, Dias S, et al, 2018) met elkaar vergeleken om de effecten van training op een hoge bloeddruk in kaart te brengen. Hieruit kwam naar voren dat een combinatie van conditie- en krachttraining het beste resultaat gaf. Namelijk een verlaging van gemiddeld 6.5 mmHg, waarbij de groep met de hoogste bloeddruk ook de meeste afname zag! Deze resultaten zijn vergelijkbaar met de effecten van medicamenteuze interventies. Toch wordt op dit moment maar een kwart van de mensen met een hoge bloeddruk geadviseerd een leefstijl programma te volgen.

Wij van Knooppunt willen dit percentage graag verhogen en iedereen het effect van een gezonde leefstijl laten ervaren. Want naast een positief effect op onze bloeddruk heeft een gezonde leefstijl natuurlijk nog tig andere voordelen. Wil je weten wat onze leefstijlcoaches voor jou kunnen betekenen? Plan dan een GRATIS kennismakingsgesprek.