FASCIE THERAPIE

Wat is fascie?
Fascie is een vorm van bindweefsel, wat ons hele lichaam met elkaar verbind. Het zit als lagen onder de huid en rondom de spieren, botten, gewrichten en organen. Deze lagen zijn onderling met elkaar verbonden. De verschillende lagen kunnen ten opzichte van elkaar glijden, waardoor wij soepel kunnen bewegen. Op bepaalde plaatsen in ons lichaam zijn de fascielagen verdikt, en vormen ze het kapsel van gewrichten of gewrichtsbanden.

 

Wat is de functie van Fascie?
Fascie zorgt ervoor dat ons lichaam een samenhangend en functionerend geheel is. Het geeft structuur aan het lichaam, en biedt steun en bescherming. Fascie is belangrijk in het opbouwen en overdragen van spanning en kracht in de omliggende structuren. Het zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen in ons lichaam van elkaar gescheiden worden, maar toch met elkaar verbonden zijn. In de fascie liggen onze bloedvaten, lymfestelsel en zenuwen. Ook vindt er de stofwisseling plaats tussen bloed en organen.

Wat kan fascie therapie voor jou betekenen?

Fascietherapie wordt onder andere toegepast bij:

  • Oedeem
  • Fibrose
  • Littekenweefsel
  • Bewegingsbeperkingen na bestralingen
  • Bewegingsbeperkingen na een operatie
  • (chronische) pijn en stijfheid

Met behulp van speciale handgrepen, fascietechnieken genoemd, worden de verklevingen losgemaakt waardoor het glijden van de verschillende fascielagen ten opzichte van elkaar zal verbeteren. Hierdoor zal de pijn en stijfheid afnemen en wordt de doorbloeding van het weefsel en de werking van het lymfestelsel geoptimaliseerd.