gezonde leefstijl

Blog: Mindful wandelen – ontspannen terwijl je loopt

Zo bereik jij dat het wandelen niet slechts een middel is om ergens te komen, maar ook een gezelschap sport die ervoor zorgt dat je met een gezonde ontspanning verder kunt gaan met je dag!

Vandaag de dag is de mens een geboren multitasker, snel de kinderen naar school brengen terwijl je tussendoor je ontbijt eet en in je hoofd al bezig bent met de vergadering van die middag. Heel de dag zijn we bezig met minstens drie verschillende dingen tegelijkertijd.

Het bezig zijn met verschillende activiteiten hoeft niet altijd verkeert te zijn, maar weet wel een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Ontspanning is niet iets dat alleen te vinden is tijdens een sauna/ spa dag. Ontspanning kan ook gemakkelijk gevonden worden tijdens een wandelmethode.

Deze methode heet Mindful wandelen en is te leren door het volgen van onderstaande oefening. Tijdens het Mindful wandelen begeef jij je in het moment zelf, dit doe je door je op het lopen zelf te concentreren. In het begin kan dit lastig zijn, probeer daarom een sportmaatje te vinden zodat jullie elkaar kunnen motiveren. Buiten het motiveren is het natuurlijk ook gezellig om te praten, probeer hierbij alleen te focussen op gezellige gesprekken en laat je (stressvolle) dagelijkse bezigheden hierbij weg! Na de wandeling ben jij weer ontspannen en kun je weer met een frisse start aan de slag!

Oefening Mindful wandelen:*

  1. Ga staan met je voeten op heupbreedte met je knieën licht gebogen (van het slot) en je armen losjes langs je lichaam.
  2. Breng je aandacht naar de onderkant van je voeten en voel het contact met de grond.
  3. Breng je gewicht over naar je rechterbeen en merk de veranderingen op in je voeten en benen als je linkerbeen leegloopt en het lichaam op je rechterbeen rust.
  4. Til je linkervoet langzaam op en beweeg hem zachtjes naar voren. Voel hoe je voet weer contact maakt met de grond terwijl je je lichaamsgewicht op de linkervoet en het linkerbeen overbrengt.
  5. Voel hoe je linkerbeen nu volloopt en de rechtervoet en het rechterbeen lichter worden terwijl ze loskomen van de grond.
  6. Til je rechtervoet langzaam van de grond, bewust van de beweging en de veranderingen in het lichaam die deze beweging teweeg brengt.
  7. Zet je rechterbeen naar voren en voel hoe de rechtervoet weer contact maakt met de grond.
  8. Ga zo door, stap voor stap, waarbij je je bewust blijft van je lichaam bij elke beweging die je maakt.

Bovenstaande oefening klinkt in eerste instantie een beetje zweverig, maar wanneer je het een aantal keren bewust hebt geoefend merk je dat het algauw vanzelf gaat!

Past dit bij jou, maar vind je het moeilijk om alleen te starten, wil je hiermee graag starten in groepsverband of vind je het gewoon heel leuk om actief te wandelen? Neem dan deel aan onze nieuwjaarsloop aanstaande zaterdag, 13 januari. Gezamenlijk met een grote groep gaan we tien kilometer lopen door het mooie Baarlo.

Tien kilometer lijkt misschien wel veel, maar door een aantal pauzes tussendoor en vooral veel gezelligheid is dit voor een ieder te doen!

*Bron: Doe’s mindful – http://doesmindful.nl/nieuws-artikelen/mindful-wandelen:-stilstaan-terwijl-je-loopt