PSYCHOMOTORISCHE THERAPIE

Gedragsverandering om psychische klachten te verhelpen

Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelmethode voor mensen met psychische klachten en problemen. Denk aan klachten als somberheid, angsten, prikkelbaarheid, onzekerheid tegenover anderen, spanningen, eetproblemen of een burn-out. Klachten die vaak ook een lichamelijke kant hebben.

Bij PMT werk je als cliënt samen met de therapeut aan lichamelijke activiteiten. Hierbij is het belangrijk hoe jij je lichaam ervaart en dat je ziet hoe het lichaam beweegt. De psychomotorische therapeut geeft speciale aandacht aan wat het lichaam aangeeft: spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, de manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving. Middels psychomotorische therapie probeert de therapeut gedragsverandering tot stand te brengen, zodat je psychische klachten of problemen minder worden of verdwijnen.

PMT is een combinatie van sport, beweging en muziek. Denk bijvoorbeeld aan balspelen, bewegen op muziek of zwemmen. Aan de hand van ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en andere technieken kan de psychomotorisch therapeut signalen vanuit het lichaam die op spanning duiden oppakken. Deze therapie is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.