FLYWHEEL/ VLIEGWIEL TRAINING

Versterk jouw spieren met vliegwieltraining

Flywheel training, ofwel vliegwieltraining, is zeer geschikt voor mensen die op sportief gebied écht vooruitgang willen boeken en de lat voor zichzelf flink hoger willen leggen.

Behalve voor mensen, die de lat voor zichzelf hoger willen leggen en openstaan voor nieuwe technologie, is de Vliegwieltraining ook zeker interessant voor degenen die tijdens hun revalidatie sneller dan gebruikelijk willen herstellen van bijvoorbeeld een knie-, enkel-, heup-, rug-, schouder- of armblessure. De focus op de knie is wellicht het meest relevant. Bovendien hebben ook 50-plussers baat bij deze training. Wanneer je de 50 gepasseerd bent, nemen over het algemeen de snelheid en de kracht van het lichaam af en verlies je normaal gesproken ook steeds meer spierweefsel, wat niet zelden gepaard gaat met een opeenhoping van vetmassa.

Hoe werkt Flywheel Kinetic training?

De Kinetic Box maakt gebruik van een stalen ronde schijf, waarop centraal een as is gemonteerd. Om deze as is een koord gedraaid, zoals bij een jojo. Je draagt een speciaal tuigje of harnas dat vastzit aan de schijf. Door hard aan het koord te trekken begint de schijf te draaien en wek je kinetische energie op. Als het koord helemaal is uitgerold, wordt het door de draaiende schijf automatisch weer opgerold. Je brengt dan met minimaal dezelfde energie het wiel weer tot stilstand. De Kinetic Pull doet dit met behulp van een gepatenteerd roterend, conisch vliegwiel. Het doel is om het vliegwiel zo snel mogelijk in beweging te brengen, waardoor je contrasterende traagheid – met een duur woord, ‘inertie’-, creëert. Aan het eind van de concentrische beweging stopt deze en start de teruggaande excentrische beweging, waardoor maximale kracht van je wordt gevraagd. Dit wordt enkele keren herhaald.
Het apparaat is in drie bewegingsrichtingen te gebruiken: verticaal, horizontaal en roterend.

Wat train je met Flywheel Kinetic training?

De Kinetic Box en de Kinetic Pull trainen allebei jouw ‘reactieve’ kracht. Kort samengevat is dat het vermogen om in één richting (concentrisch) kracht uit te oefenen, daarna snel van richting te wisselen en vervolgens in tegengestelde richting (excentrisch) méér kracht op te vangen. De repeterende excentrische ‘overload’ en de juiste combinatie van kracht en snelheid stimuleren een snelle toename van uw spierfunctie c.q. spiervolume en verbeteren je stabiliteit. Zowel het onder- als bovenlichaam kunnen er profijt van hebben. Het vliegwiel versterkt de spieren, wat ook nog eens goed is voor je bloeddruk, hart, longen, botten en zelfs het brein.

Dit is een behandeling van ons Pees & Spier Expertise Centrum waar we aandacht hebben voor cliënten die chronisch pijn ervaren aan pezen of spieren. Met onze effectieve behandelingen helpen wij je écht verder. Tijdens een intakegesprek wordt bepaald welke methode het best geschikt is om jou van jouw pijn af te helpen. Mogelijke behandelingen zijn echografisch onderzoek, (gefocusseerde) Shockwave therapie, EPTE en Flywheel Kinetic training.